Składniki (12porcji)
-
Olej rzepakowy - do smakuTruskawki - 1/2 szklanki zmiksowanych i przetartych przez sitkoWoda - 1/2 szklanki plus 3/4 szklankiŻelatyna - 4 łyżkiCukier - 3 szklankiCukier puder - 1/4 szklankiSkrobia ziemniaczana - 1/4 szklankiSyrop kukurydziany - 1 szklanka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Dwa szklane naczynia (np. 12 x 27 cm) wykładamy folią aluminiową i smarujemy ją lekko olejem. Mus truskawkowy mieszamy z 1/2 szklanki wody, dodając żelatynę. Pozostawiamy masę, aby napęczniała. W sporym garnku z grubym dnem zagotowujemy na małym ogniu cukier wymieszany z syropem kukurydzianym i 3/4 szklanki wody. Potrzebny będzie termometr do cukierków, ale jeśli go nie mamy, możemy użyć termometru do mięsa syrop ma osiągnąć temperaturę 115-120°C. Ta faza nazywa się fazą miękkiej kulki, co oznacza, że jeśli wyjmiemy kropelkę syropu na talerzyk i potrzymamy pod zimną wodą, utworzy się elastyczna, miękka piłeczka. Kiedy masa osiągnie pożądaną temperaturę, wlewamy ją do miksera wraz z musem truskawkowym. Ubijamy na najwyższych obrotach miksera, aż masa stanie się gęsta i puszysta, co powinno zająć 10-15 minut. Nie należy się zniechęcać długim miksowaniem: w pewnym momencie masa stanie się lekka, jasnoróżowa i podwoi swoją objętość. Gotową masę wlewamy do przygotowanych naczyń i pozostawiamy na kilkanaście godzin w temperaturze pokojowej. Kiedy masa wyschnie, oprószamy ją cukrem pudrem wymieszanym z mąką ziemniaczaną, przewracamy naczynie do góry dnem, zdejmujemy delikatnie folię i znów lekko oprószamy. Ostrym, natłuszczonym nożem kroimy piankę na kwadraty. Każdy kawałek oprószamy mieszanką cukrowo-skrobiową. Gąbeczki należy przechowywać w zamkniętym pojemniku.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory