Pieczeń rzymska najlepsza

Nawet jeśli tego dania nie robiła twoja babcia, ciocia, ani mama - nawet jeśli w ogóle nie jadłeś go w przeszłości, to uwierz, że to smak twojego dzieciństwa.
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Mięso mielone wieprzowe - 1 kg, najlepiej mix wieprzowo-wołowyJajka - 6 sztuk, 4+2Bułka tarta - 5 łyżekCzosnek - 3 ząbkiNatka pietruszki - 4 łyżki, posiekaneMusztarda stołowa - 1 łyżkaSos sojowy - 5 łyżekPieprz czarny mielony - 1 łyżeczkaOlej rzepakowy - 1 łyżka
-
Dodatkowo:
Masło - do posmarowania formyBułka tarta - do wysypania formy
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Cztery jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie. Ostudź i obierz ze skorupek.
2 / 3
Mięso mielone umieść w dużej misce. Dodaj dwa jajka, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę pietruszki, musztardę, sos sojowy oraz pieprz i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
3 / 3
Keksówkę o długości około 30 cm posmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Nałóż do środka połowę masy mięsnej i rozprowadź ją równomiernie po całej blaszce. W środek powciskaj ugotowane jajka, przykryj je pozostałym mięsem. Wyrównaj wierzch pieczeni i posmaruj go olejem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz około 45 minut.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory