Pieczeń wieprzowa w pomarańczach

Magazyn Kuchnia 22.12.2019 03:16
(brak ocen)
OCEŃ
Pieczeń wieprzowa w pomarańczach
Pieczeń wieprzowa w pomarańczach
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie
Przygotowanie: powyżej godziny

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Mięso nacieramy solą i pieprzem. Garnek moczymy w wodzie, wkładamy do niego mięso, podlewamy bulionem. Przykrywamy, pieczemy godzinę w 200°C. Odkrywamy, wlewamy pół szklanki gorącej wody, ponownie przykrywamy i pieczemy godzinę. Z jednej pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Drugą obieramy, wycinamy cząstki i usuwamy błonki. Pieczeń wyjmujemy z garnka, sos wlewamy do rondla, dodajemy skórkę, sok i cząstki pomarańczy. Doprawiamy solą, dodajemy osączony zielony pieprz. Zagotowujemy, by sos nieco odparował. Dodajemy po kawałeczku zimne masło, podgrzewając, aż sos zgęstnieje i zrobi się lśniący. Pieczeń kroimy i podajemy z sosem.

 

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.