Pieczeń wieprzowa w pomarańczach
Pieczeń wieprzowa w pomarańczach
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Przygotowanie: powyżej godziny
Składniki (4porcje)
-
Szynka wieprzowa surowa - 80 dagSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuBulion warzywny - szklanka (lub cielęcy)Pomarańcze - 2Zielony pieprz - słoiczek marynowanegoMasło - 2 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mięso nacieramy solą i pieprzem. Garnek moczymy w wodzie, wkładamy do niego mięso, podlewamy bulionem. Przykrywamy, pieczemy godzinę w 200°C. Odkrywamy, wlewamy pół szklanki gorącej wody, ponownie przykrywamy i pieczemy godzinę. Z jednej pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Drugą obieramy, wycinamy cząstki i usuwamy błonki. Pieczeń wyjmujemy z garnka, sos wlewamy do rondla, dodajemy skórkę, sok i cząstki pomarańczy. Doprawiamy solą, dodajemy osączony zielony pieprz. Zagotowujemy, by sos nieco odparował. Dodajemy po kawałeczku zimne masło, podgrzewając, aż sos zgęstnieje i zrobi się lśniący. Pieczeń kroimy i podajemy z sosem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory