Składniki (4porcje)
-
Dynia hokkaido - 2Oliwa - do smakuSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuKasza bulgur - 80-100 gCebula czerwona - 1Czosnek - 2-3 ząbkiKumin (kmin rzymski) - 1 łyżeczkaBakłażan - 1 dużyPrzecier pomidorowy - 200 mlKolendra (natka) - 3 łyżki posiekanej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Dynie kroimy na pół, oczyszczamy i układamy na wyścielonej pergaminem blasze. Smarujemy oliwą, posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy 40 min (miąższ ma być miękki, ale nie może się rozpadać) w 200°C.
2 / 3
Bulgur gotujemy do miękkości w dwa razy większej ilości osolonej wody niż każe przepis na opakowaniu (kuskus przyrządzamy wg przepisu).
3 / 3
Posiekane cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie. Wrzucamy kmin i chwilę dusimy. Dodajemy pokrojonego w kostkę bakłażana i dusimy kilka minut. Dodajemy przecier, doprawiamy, dusimy do miękkości. Łączymy z kaszą i kolendrą. Napełniamy dynie farszem i zapiekamy przez kilka minut
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory