Piernik dojrzewający

Olga Badowska/Magazyn Kuchnia 06.12.2019 10:47
(brak ocen)
OCEŃ
Piernik dojrzewający
Piernik dojrzewający
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (20porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Miód, cukier i masło podgrzewamy prawie do zagotowania. Studzimy. Stopniowo, wyrabiając ręką, dodajemy mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w mleku, sól i przyprawy. Gdy ciasto uzyska zwartą konsystencję, formujemy z niego kulę i wkładamy do kamionkowego lub emaliowanego garnka. Przykrywamy ściereczką i stawiamy w chłodnym miejscu, by dojrzewało przez trzy, a nawet cztery tygodnie. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Dojrzałe ciasto dzielimy na trzy równe części, przekładamy je do keksówek wyścielonych pergaminem. Wkładamy do piekarnika, pieczemy 40-50 minut. Im dłużej piernik dojrzewa, tym lepiej. Ale wyjdzie nawet wtedy, gdy zrobicie ciasto na tydzień przed świętami. Uwagi: - jeśli chcecie dodać do ciasta posiekane bakalie, wrzućcie je razem z przyprawami. - ostudzone placki można przełożyć powidłami albo kremem orzechowym. - dojrzewające ciasto piernikowe ma konsystencję plasteliny; łatwo je rozwałkować na cienki placek i powycinać foremką małe pierniczki na choinkę (piecze się je 10 minut). duże Pierniki trzeba upiec co najmniej tydzień przed świętami, bo zaraz po upieczeniu są twarde i potrzebują czasu, by skruszeć.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps