Piernik dojrzewający

- Można zamrażać? Nie
Składniki (20porcji)
-
Miód pszczeli - pół kilogramaCukier - 400 gMasło - 250 gMąka pszenna - kilogramJajka - trzySoda oczyszczona - trzy łyżeczkiSól - pół łyżeczkiCynamon - łyżeczka zmielonegoImbir - łyżeczka zmielonegoPieprz czarny mielony - pół łyżeczkiGałka muszkatołowa - pół łyżeczki zmielonejZiele angielskie - pół łyżeczki zmielonegoGoździki - 1/4 łyżeczki zmielonychAnyż - 1/4 łyżeczki zmielonego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Miód, cukier i masło podgrzewamy prawie do zagotowania. Studzimy. Stopniowo, wyrabiając ręką, dodajemy mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w mleku, sól i przyprawy. Gdy ciasto uzyska zwartą konsystencję, formujemy z niego kulę i wkładamy do kamionkowego lub emaliowanego garnka. Przykrywamy ściereczką i stawiamy w chłodnym miejscu, by dojrzewało przez trzy, a nawet cztery tygodnie. Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Dojrzałe ciasto dzielimy na trzy równe części, przekładamy je do keksówek wyścielonych pergaminem. Wkładamy do piekarnika, pieczemy 40-50 minut. Im dłużej piernik dojrzewa, tym lepiej. Ale wyjdzie nawet wtedy, gdy zrobicie ciasto na tydzień przed świętami. Uwagi: - jeśli chcecie dodać do ciasta posiekane bakalie, wrzućcie je razem z przyprawami. - ostudzone placki można przełożyć powidłami albo kremem orzechowym. - dojrzewające ciasto piernikowe ma konsystencję plasteliny; łatwo je rozwałkować na cienki placek i powycinać foremką małe pierniczki na choinkę (piecze się je 10 minut). duże Pierniki trzeba upiec co najmniej tydzień przed świętami, bo zaraz po upieczeniu są twarde i potrzebują czasu, by skruszeć.
-
Zakupy
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Kalkulatory
- Wirtualny alkomat
- Kalkulator opłacalności montażu instalacji LPG
- Mile na kilometry
- Kalkulator rozmiaru opon
- Kalkulator zużycia paliwa
- Kalkulator mocy
- Ile kalorii mają frytki?
- Przelicznik: centymetry (cm) i cale (in) na stopy (ft)
- Przelicz Nm na lb/ft i kGm
- Kalkulator mocy - przelicznik kW/KM. Sprawdź kalkulator online
- Kalkulator momentu obrotowego