Pierogi z nadzieniem z dyni

Paweł Kałuski/Magazyn Kuchnia 24.12.2019 11:57
(brak ocen)
OCEŃ
Pierogi z nadzieniem z dyni
Pierogi z nadzieniem z dyni
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (20porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Dynię sprowadzoną np. z Włoch kupimy na niektórych bazarach, a jeśli się nie uda, warto potrzymać ten przepis i wypróbować go za miesiąc, bo pierogi są wyjątkowo smaczne. Dynię kroimy na ćwiartki, czyścimy z pestek i obieramy z grubej skóry. Owijamy folią aluminiową i pieczemy ok. 30 min w 180°C. Upieczoną przecieramy przez sito i mieszamy w misce z 200 g marynowanej dyni pokrojonej na kawałki i 150 g pokruszonych amaretti. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zielone ciasto rozwałkowujemy na grubość 2 mm i wykrawamy radełkiem kwadratowe pierożki o boku 6 cm. Na każdy kładziemy porcję nadzienia wielkości orzecha, składamy na pół i zalepiamy, smarując brzegi ciasta wodą. Ugotowane pierogi posypujemy okruchami ciastek, parmezanem, rozpuszczonym masłem i pozostałą marynowaną dynią.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Agora SA