Składniki (20porcji)
-
Ciasto makaronowe - 40 dag zielonegoCiastka - 200 g amaretti lub innych migdałowychParmezan - dwie łyżki tartegoGałka muszkatołowa - do smakuSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuMasło - dwie łyżkiDynia hokkaido - jedna (ok. 2 kg)Dynia hokkaido - 300 g marynowanej w occie
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Dynię sprowadzoną np. z Włoch kupimy na niektórych bazarach, a jeśli się nie uda, warto potrzymać ten przepis i wypróbować go za miesiąc, bo pierogi są wyjątkowo smaczne. Dynię kroimy na ćwiartki, czyścimy z pestek i obieramy z grubej skóry. Owijamy folią aluminiową i pieczemy ok. 30 min w 180°C. Upieczoną przecieramy przez sito i mieszamy w misce z 200 g marynowanej dyni pokrojonej na kawałki i 150 g pokruszonych amaretti. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zielone ciasto rozwałkowujemy na grubość 2 mm i wykrawamy radełkiem kwadratowe pierożki o boku 6 cm. Na każdy kładziemy porcję nadzienia wielkości orzecha, składamy na pół i zalepiamy, smarując brzegi ciasta wodą. Ugotowane pierogi posypujemy okruchami ciastek, parmezanem, rozpuszczonym masłem i pozostałą marynowaną dynią.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory