Składniki (20porcji)
-
Mąka pszenna - 250 gJajka - 1Olej rzepakowy - 1 łyżkaSól - do smakuWoda - 125 ml zimnej
-
Nadzienie:
Truskawki - 500 g dojrzałych, ale jędrnychCukier - 1-2 łyżkiCukier puder - do posypaniaOlej rzepakowy - do smażenia; może być sklarowane masło
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 4
Zagniatamy ciasto z podanych składników. Dokładnie je wyrabiamy, rozwałkowujemy, wykrawamy kwadraty o boku 7-8 cm.
2 / 4
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, osączamy, osuszamy papierowym ręcznikiem, przesypujemy cukrem. Na każdym kawałku ciasta układamy truskawkę, starannie zlepiamy brzegi.
3 / 4
Na patelni rozgrzewamy dużą ilość tłuszczu, smażymy z obu stron gotowe pierożki. Przekładamy je na półmisek wyścielony papierowym ręcznikiem, by ociekły z nadmiaru tłuszczu.
4 / 4
Podajemy posypane cukrem pudrem. Można dodać też kleks bitej śmietany lub polać stopioną czekoladą.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory