Składniki (10porcji)
-
Mak niebieski - pół kilogramaMiód pszczeli - szklanka (200 ml)Migdały - posiekane, dużoSkórka pomarańczowa - jedna łyżka posiekanej, kandyzowanejWiśnie - zostaną po zrobieniu sosu
-
Sos wiśniowy
Wiśnie - 800 g mrożonychCukier - 100 gCynamon - kawałekSkrobia kukurydziana - czubata łyżkaAnyż - dwie gwiazdki
-
Ciasto na pierogi
Jajka - jednoSól - szczypta
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Robimy farsz: mak namaczamy na noc w dużej ilości wody (lub mleka). Nazajutrz zagotowujemy i odcedzamy. Przepuszczamy 3 razy przez maszynkę, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy. Robimy sos: wiśnie podgrzewamy z cukrem i kilkoma łyżkami wody do zagotowania. Cedzimy, owoce mieszamy z masą makową, a sok gotujemy 15 minut z przyprawami. Zdejmujemy z ognia, dodajemy rozrobioną w szklance wody skrobię, mieszamy, zagotowujemy. Zagniatamy składniki ciasta z letnią wodą (wody tyle, ile mąka zabierze). Rozwałkowujemy, wycinamy krążki, napełniamy farszem, sklejamy. Gotujemy w osolonej wodzie (minutę od czasu, kiedy wypłyną na wierzch). Podajemy polane sosem. Przepis: Małgosia Wołoszczuk-Znamierowska i Marysia Znamierowska oraz ekipa restauracji Zielony Talerzyk w Lublinie (facebook.com/ZielonyTalerzyk)
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory