Pierożki makowe z sosem wiśniowym

Magazyn Kuchnia 06.12.2019 10:47
(brak ocen)
OCEŃ
Pierożki makowe z sosem wiśniowym
Pierożki makowe z sosem wiśniowym
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (10porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Robimy farsz: mak namaczamy na noc w dużej ilości wody (lub mleka). Nazajutrz zagotowujemy i odcedzamy. Przepuszczamy 3 razy przez maszynkę, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy. Robimy sos: wiśnie podgrzewamy z cukrem i kilkoma łyżkami wody do zagotowania. Cedzimy, owoce mieszamy z masą makową, a sok gotujemy 15 minut z przyprawami. Zdejmujemy z ognia, dodajemy rozrobioną w szklance wody skrobię, mieszamy, zagotowujemy. Zagniatamy składniki ciasta z letnią wodą (wody tyle, ile mąka zabierze). Rozwałkowujemy, wycinamy krążki, napełniamy farszem, sklejamy. Gotujemy w osolonej wodzie (minutę od czasu, kiedy wypłyną na wierzch). Podajemy polane sosem. Przepis: Małgosia Wołoszczuk-Znamierowska i Marysia Znamierowska oraz ekipa restauracji Zielony Talerzyk w Lublinie (facebook.com/ZielonyTalerzyk)

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.