Pierś perliczki faszerowana kurkami
Pierś perliczki faszerowana kurkami
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Cebula czerwona - 60 dagGrzyby - 20 dag kurek (mogą być mrożone lub ze słoika)Natka pietruszki - 2 łyżki posiekanejPerliczka - 4 piersiWino czerwone - 1 butelka typu madera
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 4
Kroimy w drobną kostkę jedną cebulę, przesmażamy na oleju z masłem i z pokrojonymi na drobne kawałki kurkami. Mieszamy z natką i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
2 / 4
Piersi perliczki nacieramy solą i pieprzem, nacinamy w nich kieszenie, faszerujemy je przygotowaną masą kurkową i obsmażamy.
3 / 4
Resztę cebuli kroimy w piórka i smażymy do lekkiego zrumienienia. Przyprawiamy do smaku, podlewamy winem i dusimy na wolnym ogniu. Wyparowane wino uzupełniamy kolejną porcją tak długo, aż cebula będzie zupełnie miękka.
4 / 4
Piersi perliczki układamy w naczyniu żaroodpornym, pieczemy do miękkości w temp. 180°C (20 minut) i podajemy na konfiturze z cebuli.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory