Pierś z kaczki w sosie pomarańczowo-pieprzowym
Pierś z kaczki w sosie pomarańczowo-pieprzowym
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Kaczka - 4 piersi (po 20 dag na osobę)Sól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuTymianek suszony - 2 łyżkiMasło - 2 łyżkiBulion drobiowy - 1 szklankaSok pomarańczowy - 1 szklankaCointreau - 4 łyżkiWino białe - 4 łyżki (wytrawnego)Sól - do smakuPieprz biały mielony - do smakuZielony pieprz - 1 łyżka marynowanego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Nacinamy w kratkę skórę na kaczych piersiach, nacieramy mięso mieszanką soli, pieprzu i tymianku. Wkładamy je na patelnię i smażymy na maśle z obu stron, aż przyrumieni się z zewnątrz, a w środku będzie lekko różowe. Owijamy w folię aluminiową, aby nie wystygło. Do tłuszczu na patelni dodajemy bulion, sok, wino i cointreau. Zagotowujemy sos na mocnym ogniu. Przecedzamy przez sitko, przyprawiamy solą oraz białym i zielonym pieprzem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory