Piersi kacze z gruszką
Piersi kacze z gruszką
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Kaczka - 4 piersiGruszki - 1Sok jabłkowy - 3/4 szklankiMąka kukurydziana - 1/2 łyżeczkiCalvados - 2 łyżki, może być armaniakZielony pieprz - 1 łyżka marynowanegoBulion drobiowy - 1/2 kostkiTymianek świeży - 1 łyżeczka świeżych listków
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Piersi kaczki natrzyj solą, ułóż skórką do dołu na mocno rozgrzanej patelni, zmniejsz ogień i smaż około 20 minut. Gdy skórka będzie chrupiąca i ciemnobrązowa, wylej nadmiar wytopionego tłuszczu, a mięso odwróć i dosmaż z drugiej strony. Zdejmij z patelni i zabezpiecz przed wystygnięciem.
2 / 2
W czasie, gdy mięso się smaży, obierz gruszkę i pokrój ją w cienkie cząstki. Z patelni wylej prawie cały tłuszcz, pozostaw tylko łyżkę i usmaż na niej cząstki gruszki. Wymieszaj sok jabłkowy z mąką. Do gruszki na patelni wlej alkohol, a potem, mieszając, dodaj sok jabłkowy, kostkę bulionową, zielony pieprz i tymianek. Gotuj razem około 2 minut, dość często mieszając. Gdy sos nieco odparuje i zgęstnieje, zdejmij go z ognia i polej kaczkę.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory