Piersi kacze z gruszką

Magazyn Kuchnia 29.07.2020 17:01
(brak ocen)
OCEŃ
Piersi kacze z gruszką
Piersi kacze z gruszką
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 2

Piersi kaczki natrzyj solą, ułóż skórką do dołu na mocno rozgrzanej patelni, zmniejsz ogień i smaż około 20 minut. Gdy skórka będzie chrupiąca i ciemnobrązowa, wylej nadmiar wytopionego tłuszczu, a mięso odwróć i dosmaż z drugiej strony. Zdejmij z patelni i zabezpiecz przed wystygnięciem.

2 / 2

W czasie, gdy mięso się smaży, obierz gruszkę i pokrój ją w cienkie cząstki. Z patelni wylej prawie cały tłuszcz, pozostaw tylko łyżkę i usmaż na niej cząstki gruszki. Wymieszaj sok jabłkowy z mąką. Do gruszki na patelni wlej alkohol, a potem, mieszając, dodaj sok jabłkowy, kostkę bulionową, zielony pieprz i tymianek. Gotuj razem około 2 minut, dość często mieszając. Gdy sos nieco odparuje i zgęstnieje, zdejmij go z ognia i polej kaczkę.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.