Placek drożdżowy z pumperniklem, serem i śliwkami

- Można zamrażać? Nie
Składniki (1porcja)
-
Drożdżowy spód
Mleko 2.0 proc. - 200 mlCukier - 60 gMąka pszenna - 450 g + trochę do oprószenia stolnicySól - szczyptaDrożdże świeże - 20 gJajka - 2Masło - 50 g miękkiegoPumpernikiel - 100 g
-
Serowy wierzch
Masło - 125 g miękkiegoCukier - 230 gCukier waniliowy - opakowanieSól - szczyptaJajka - 4Kasza manna - 70 gBudyń waniliowy - opakowanieŚmietana 22 proc. - 250 gTwaróg tłusty - 750 g dobrego, tłustego, trzykrotnie zmielonego i odciśniętegoŚliwki - 1.2 kg wypestkowanych i pokrojonych na połówki śliwek węgierek
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Robimy ciasto: mleko podgrzewamy z cukrem. Mąkę mieszamy z solą, wsypujemy do miski, pośrodku robimy dołek. Wrzucamy do niego pokruszone drożdże, zalewamy ciepłym mlekiem, lekko mieszamy, dodając nieco mąki z brzegów dołka. Czekamy kilka minut, aż rozczyn w dołku zacznie pracować, potem łączymy go z resztą mąki i dobrze wyrabiamy, dodając jajka i masło. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, aż ciasto podwoi objętość. W czasie gdy ciasto rośnie, kruszymy pumpernikiel i suszymy go przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 100 st. C. Studzimy. Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy raz jeszcze, czekamy 5-10 minut i rozwałkowujemy je na blasze wyściełanej pergaminem w taki sposób, aby zakryło cały spód i można było lekko podnieść brzegi. Posypujemy pumperniklem, lekko wciskając okruchy w ciasto. Przykrywamy, pozostawiamy na 20 minut, aby ciasto jeszcze trochę podrosło.
Robimy masę serową. Ucieramy masło, 200 g cukru, cukier waniliowy i szczyptę soli. Po 10 minutach ucierania wbijamy po jednym jajku, stale ucierając i dodając kolejne, dopiero wtedy, kiedy poprzednie połączy się z masą. Dodajemy proszek budyniowy wymieszany z kaszą manną oraz śmietanę i twaróg, mieszamy.
Masą smarujemy drożdżowy spód, obkładamy ciasno śliwkami, posypujemy resztą cukru. Pieczemy 45-50 minut w 200 st. C. Studzimy na blasze.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory