Placek drożdżowy ze śliwkami domowy

Magazyn Kuchnia 08.03.2021 12:44
(brak ocen)
OCEŃ
Placek drożdżowy ze śliwkami domowy
Placek drożdżowy ze śliwkami domowy
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Zrób ciasto: mąkę przesiej, pośrodku zrób dołek, wkrusz drożdże, wlej łyżkę ciepłego mleka i wsyp łyżeczkę cukru. Odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce, a potem dodaj pozostałe składniki i zagnieć.

2 / 3

Gdy ciasto zacznie odchodzić od ręki, odłóż je na godzinę do wyrośnięcia. Potem zagnieć znowu i rozwałkuj na blasze wyłożonej pergaminem. Obłóż połówkami śliwek, posyp cynamonem i cukrem.

3 / 3

Zrób kruszonkę: mąkę wymieszaj z cukrem i przyprawami, wyrób palcami ze stopionym masłem. Posyp kruszonką śliwki na cieście, piecz ok. 40 minut w temp. 180 st. C.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps