Składniki (6porcji)
-
Mleko 2.0 proc. - 100 mlDrożdże świeże - 30 gCukier - 80 gMąka pszenna - 250-300 gJajka - 2Żółtka - 12Cukier waniliowy - 10 gSól - szczyptaMasło - 100 gRabarbar - 300 g
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 4
Podgrzewamy mleko do temp. 37°C, dodajemy drożdże, połowę cukru i połowę mąki. Mieszamy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany, oprószamy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia.
2 / 4
Następnie lekko podgrzewamy całe jajka i żółtka z resztą cukru, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Łączymy rozczyn z podgrzanymi jajkami, dodajemy masło i resztę mąki.
3 / 4
Wyrabiamy ciasto i wkładamy do formy wysmarowanej masłem. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.
4 / 4
W tym czasie podsmażamy na maśle pokrojony w kostkę rabarbar z odrobiną cukru waniliowego. Wykładamy go na wyrośnięte ciasto. Pieczemy w temperaturze 185°C przez 45 minut. Przepisy i przygotowanie potraw: Restauracja i cukiernia Smaki Warszawy
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory