Placek z rabarbarem

Magazyn Kuchnia 27.01.2021 12:36
(brak ocen)
OCEŃ
Placek z rabarbarem
Placek z rabarbarem
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Podgrzewamy mleko do temp. 37°C, dodajemy drożdże, połowę cukru i połowę mąki. Mieszamy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany, oprószamy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia.

2 / 4

Następnie lekko podgrzewamy całe jajka i żółtka z resztą cukru, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Łączymy rozczyn z podgrzanymi jajkami, dodajemy masło i resztę mąki. 

3 / 4

Wyrabiamy ciasto i wkładamy do formy wysmarowanej masłem. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.

4 / 4

W tym czasie podsmażamy na maśle pokrojony w kostkę rabarbar z odrobiną cukru waniliowego. Wykładamy go na wyrośnięte ciasto. Pieczemy w temperaturze 185°C przez 45 minut. Przepisy i przygotowanie potraw: Restauracja i cukiernia Smaki Warszawy

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps