Polędwica Rossini
Polędwica Rossini
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Polędwica wołowa - 4 steki po 15 dagOliwa - do smażeniaMasło - do smażeniaWątróbka - 4 cienkie plastry przetłuszczonej gęsiejRozmaryn świeży - gałązkaCzosnek - 2 ząbkiSzalotka - 1Wino czerwone - 250 mlSos pieczeniowy - 100 mlSól - wedle uznaniaPieprz czarny mielony - wedle uznania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Krótko obsmaż mięso z obu stron na oliwie z masłem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, piecz 15-20 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia połóż na stekach plastry wątroby.
2 / 2
W tym czasie zeszklij posiekany czosnek i szalotkę na tłuszczu ze smażenia, włóż rozmaryn, wlej wino. Gotuj, aż 3/4 wina odparuje. Połącz z sosem pieczeniowym, zagotuj, mieszając, przypraw, polej mięso. Możesz podać z ziemniakami purée.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory