Polędwiczki z dzika w sosie pieprzowym
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Pieprz czarny mielony - łyżeczkaOlej rzepakowy - 3 łyżkiSzalotka - 4-5 posiekanychMadera - 1/2 szklankiSos pieczeniowy - 2/3 szklankiZielony pieprz - 2 łyżeczki osączonego z zalewyMasło - 2 łyżeczkiNatka pietruszki - do dekoracjiSól - łyżeczkaDziczyzna - 50 dag polędwiczek z dzika
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rozgrzej piekarnik do 210 st. C, ustaw ruszt na środkowej pozycji. Mięso umyj i osusz, natrzyj pieprzem i połową soli. W brytfannie na rozgrzanym oleju obsmaż mięso na rumiano. Włóż brytfannę z mięsem do piekarnika, piecz przez 4-5 minut. Wyjmij mięso z brytfanny, ułóż je na półmisku i przykryj folią aluminiową. Pozostaw na jakieś 5 minut.
W tym czasie wsyp do brytfanny posiekane szalotki, smaż 2 minuty na małym ogniu, stale mieszając. Wlej maderę, gotuj minutę, mieszając, aby odkleić smak od dna i ścianek naczynia. Wlej sos pieczeniowy, gotuj minutę, mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodaj zielony pieprz, masło i resztę soli, wlej wszystkie soki, które wypłynęły z leżącego na półmisku mięsa, wymieszaj, zdejmij z ognia.
Mięso pokrój na plastry i polej sosem. Dobrym dodatkiem są krokiety ziemniaczane, marynowane gruszki lub śliwki, żurawiny, borówki. Przepis z restauracji Baszta w Warszawie.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory