Polędwiczki z dzika w sosie pieprzowym

Magazyn Kuchnia 15.05.2020 14:46
(brak ocen)
OCEŃ
Polędwiczki z dzika w sosie pieprzowym
Polędwiczki z dzika w sosie pieprzowym
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Rozgrzej piekarnik do 210 st. C, ustaw ruszt na środkowej pozycji. Mięso umyj i osusz, natrzyj pieprzem i połową soli. W brytfannie na rozgrzanym oleju obsmaż mięso na rumiano. Włóż brytfannę z mięsem do piekarnika, piecz przez 4-5 minut. Wyjmij mięso z brytfanny, ułóż je na półmisku i przykryj folią aluminiową. Pozostaw na jakieś 5 minut.

2 / 3

W tym czasie wsyp do brytfanny posiekane szalotki, smaż 2 minuty na małym ogniu, stale mieszając. Wlej maderę, gotuj minutę, mieszając, aby odkleić smak od dna i ścianek naczynia. Wlej sos pieczeniowy, gotuj minutę, mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodaj zielony pieprz, masło i resztę soli, wlej wszystkie soki, które wypłynęły z leżącego na półmisku mięsa, wymieszaj, zdejmij z ognia.

3 / 3

Mięso pokrój na plastry i polej sosem. Dobrym dodatkiem są krokiety ziemniaczane, marynowane gruszki lub śliwki, żurawiny, borówki. Przepis z restauracji Baszta w Warszawie.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.