Prosię, purée z dyni, sos z kaczki

Tomasz Trąbski/Magazyn Kuchnia 24.11.2020 17:01
(brak ocen)
OCEŃ
Prosię, purée z dyni, sos z kaczki
Prosię, purée z dyni, sos z kaczki
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności trudny
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (2porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 6

"Schab i odrobinę tymianku wkładamy do foliowego woreczka, pakujemy próżniowo. Gotujemy sous vide w 70 st. C przez 24 godziny.

2 / 6

Robimy wywar. Na oliwie przesmażamy marchewki i selera z tymiankiem i cukrem trzcinowym. Gdy warzywa zaczną się karmelizować, wlewamy białe porto i redukujemy o połowę. Zalewamy bulionem cielęcym.

3 / 6

Policzki oczyszczamy z błon, rumienimy na oliwie po 2 minuty z każdej strony. Wkładamy do żaroodpornego naczynia, zalewamy wywarem razem z warzywami, przykrywamy folią aluminiową i dusimy 1,5 godziny w piekarniku w 120 st. C. W tym samym czasie co policzki wkładamy do wywaru skórę z prosięcia. Wyjmujemy ją razem z policzkami, osuszamy i układamy na blasze wyścielonej pergaminem. Solimy, przykrywamy drugą blaszką i wkładamy do piekarnika (180 st. C) na 15 minut.

4 / 6

Kaszę gotujemy 15 minut w bulionie cielęcym z 10 g masła. Jedną szalotkę kroimy, podsmażamy na 10 g masła. Dynię kroimy na kawałki. Mieszamy z odrobiną oliwy i tymianku. Pieczemy 40 minut w 180 st. C. Chwilę studzimy, ściągamy skórę, miąższ wkładamy do Thermomiksu i miksujemy 12 minut razem z 80 g masła.

5 / 6

Robimy sos. Drugą szalotkę drobno siekamy i przesmażamy z tymiankiem na 40 g masła, wlewamy czerwone porto i redukujemy o połowę. Dodajemy wywar z kości i redukujemy, aż sos zgęstnieje. Cedzimy przez gazę.

6 / 6

Na talerzach kładziemy kleksy z dyniowego purée, obok układamy plastry schabu, policzek i chrupiącą skórę. Pomiędzy purée wsypujemy kaszę i kładziemy podsmażoną szalotkę. Skrapiamy sosem."

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.