Przepiórki z figami

Magazyn Kuchnia 30.07.2020 11:44
(brak ocen)
OCEŃ
Przepiórki z figami
Przepiórki z figami
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4 porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

Przepiórki patroszymy, myjemy i osuszamy ręcznikiem kuchennym. Nacieramy solą i pieprzem z zewnątrz oraz od środka. Figi obieramy, kroimy na cząstki i wkładamy po kawałku do wnętrza każdej tuszki. Nogi przepiórek związujemy sznurkiem.

2 / 4

Przesmażamy nafaszerowane ptaszki na maśle i zlewamy z patelni nadmiar tłuszczu. Wrzucamy drobno posiekaną szalotkę i lekko podsmażamy. Wlewamy wino i rosół, dodajemy gałązki tymianku, liść laurowy oraz pokrojony w plasterki czosnek. Dusimy 20 minut pod przykryciem na małym ogniu. Przepiórki wyjmujemy i odkładamy w ciepłe miejsce.

3 / 4

Zagęszczamy sos, dodając po kawałeczku zimne masło i stale mieszając. Doprawiamy, wrzucamy resztę pokrojonych fig, podgrzewamy jeszcze chwilę.

4 / 4

Przepiórki podajemy z sosem; niezłym dodatkiem będą też cienkie placki ziemniaczane. Niegdyś we francji danie to pojawiało się na stołach we wrześniu i październiku. sezon na figi był bowiem także czasem polowań na przepiórki, które przed odlotem miały delikatne, tłuste mięso. dziś zostawiamy dzikie ptaki w spokoju, zwłaszcza że w polsce są pod ochroną. Hodowlane też smakują wspaniale

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps