Ptysie z sorbetem twarogowo-rozmarynowym

Magazyn Kuchnia/Honorata Piwowarska 18.11.2020 12:01
(brak ocen)
OCEŃ
Ptysie z sorbetem twarogowo-rozmarynowym
Ptysie z sorbetem twarogowo-rozmarynowym
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 4

"Na sorbet mleko doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy igiełki rozmarynu (sprawdźcie poniżej, jak wykorzystać pozostały pęczek) i cukier, mieszamy. Lekko studzimy. Twaróg ubijamy w misce. Wlewamy mleko i sok z cytryny, cały czas ubijając. Studzimy. Masę wkładamy do schłodzonego pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika na ok. 2 godziny. Co 20 minut dokładnie mieszamy, by nie zrobiła się gruda (w sumie mieszamy 4-6 razy).

2 / 4

Na ciasto do rondla wlewamy 250 ml wody, dodajemy kawałki masła, cukier i szczyptę soli. Mieszając, doprowadzamy do wrzenia. Wsypujemy mąkę i energicznie ucieramy, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek rondla. Zdejmujemy z ognia, dodajemy po kolei żółtka, mieszając. Ciastem napełniamy rękaw cukierniczy. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wyciskamy ptysie o średnicy 4-5 cm. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 210 st. na 15-20 minut - drzwiczki lekko rozszczelniamy (np. wkładamy w nie wykałaczkę). Studzimy w otwartym piekarniku.

3 / 4

Przed podaniem ptysie kroimy na pół, na spód wkładamy 1-2 łyżeczki twarogowego sorbetu.

4 / 4

Ptysie możemy podać z sosem limonkowym: 2 limonki szorujemy, ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Skórkę i sok wkładamy do rondelka. Dodajemy 150 ml śmietany 22-proc. i 2 łyżeczki miodu. Gotujemy na małym ogniu 5 minut, mieszając. Studzimy (ew. przecieramy przez sito).

GOTUJ, NIE MARNUJ! Pozostałe gałązki rozmarynu możemy zamrozić w całości. Co ciekawe, rozmrożone mają zdecydowanie intensywniejszy smak. Możemy przygotować z nich cukier rozmarynowy: kilka gałązek posypujemy cukrem, szczelnie zamykamy i odstawiamy na kilkanaście dni. Cukier rozmarynowy świetnie pasuje do słodkich deserów, np. kremu z mascarpone, którym przekładamy bezy."

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.