Puszysty placek ze śliwkami i żurawiną
Puszysty placek ze śliwkami i żurawiną
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Śliwki - 500 g węgierekJajka - 3Cukier - 300 gOlej słonecznikowy - 2-3 łyżkiŚmietana 18 proc. - 375Aromat waniliowy - może być też rumowyMąka pszenna - 500 g tortowejProszek do pieczenia - 3 łyżeczkiŻurawina suszona - 1-2 garście
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Umyte, pozbawione pestek śliwki kroimy w cząstki. Jajka miksujemy z cukrem, olejem, śmietaną, aromatem. Na końcu dodajemy przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
2 / 2
Ciasto przelewamy do sporej natłuszczonej blachy do pieczenia (lub dwóch mniejszych form). Na wierzchu układamy pokrojone w cząstki śliwki, między nimi rozsypujemy żurawin. Pieczemy 35 minut w do 190 st. C.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory