Pyszna wołowina w winie z czosnkiem
Wołowina w winie
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Oliwa - do smażenia + 6 łyżek do dressinguCebula - 1Czosnek - 2 ząbkiWołowina - 500 g na gulasz - np. pręgi lub łopatkiMarchewka - 2Liść laurowy - 2Ziele angielskie - 4 ziarnaWino czerwone - 1 butelkaWoda - 2 szklankiSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuNatka pietruszki - do smakuSałata - 1Cytryna - 2 łyżki soku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
W garnku na oliwie szklimy posiekane cebulę i czosnek. Wrzucamy dobrze osuszone na ręczniku papierowym mięso, pokrojone w kostkę o boku 2 cm, i smażymy na złocisty kolor. Dodajemy pokrojoną na kawałki marchewkę, liście laurowe i ziele angielskie. Zalewamy winem oraz wodą i gotujemy 1,5 godziny na małym ogniu, aż powstanie gęsty sos.
2 / 2
Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy posiekaną natką. Podajemy z umytymi liśćmi sałaty skropionymi dressingiem przygotowanym z oliwy i soku z cytryny oraz odrobiny soli.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory