Składniki (4porcje)
-
Mąka pszenna - 1 szklankaMąka żytnia - 1 szklankaJajka - 1Woda - 1/2 szklanki ciepłejSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuŁosoś surowy (filet) - 400 g (ma być ze skórką)Skórka z cytryny - 1Pomarańcze - skórka otarta z 1Oliwa - według uznaniaJajka - 1Natka pietruszki - 1 pęczekSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuGałka muszkatołowa - według uznaniaBazylia - 1 pęczekMięta - kilka listkówOliwa - do smakuSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Wyrabiamy elastyczne ciasto z podanych składników - ręcznie lub w mikserze za pomocą haka do ciasta. Formujemy je w kulę, owijamy w folię do żywności. Łososia gotujemy na parze przez 10 minut lub pieczemy 15 minut w 180°C. Zdejmujemy skórę, dzielimy rybę widelcem na malutkie kawałki, mieszamy ze skórką z cytrusów, 4 łyżkami oliwy, jajkiem i posiekaną natką, doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Na posypanym mąką blacie rozwałkowujemy ciasto na grubość 2 mm, a potem, za pomocą szklanki, wykrawamy z niego kółka. Na środku każdego kładziemy czubatą łyżkę farszu, składamy na pół i formujemy pierogi, sklejając brzegi. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku przez kilka minut, aż wypłyną na powierzchnię. Ucieramy w moździerzu lub miksujemy listki bazylii i mięty z odrobiną oliwy, doprawiając solą i pieprzem. Pierogi podajemy z sosem bazyliowym.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory