Składniki (2porcje)
-
Komosa ryżowa - filiżankaMleko ryżowe - 1.5 filiżankiGałka muszkatołowa - szczypta startejSól - maleńka szczypta różowejGruszki - 1 dużaŚliwki - 2 lub 3 (w sezonie świeże; po nim - ze słoika; ew. domowa konfitura)Imbir - plasterek świeżegoMasło klarowane - łyżeczka, może być olej kokosowyLimonka - szczypta skórkiKakao - szczypta naturalnegoOrzechy nerkowca - łyżkaMigdały - zmieszane z orzechami nerkowca, obraneChia (nasiona chia) - szczypta
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 5
Quinoę płuczę dwa razy na gęstym sicie, potem podprażam w suchym garnku i zalewam mlekiem.
2 / 5
Dodaję po szczypcie gałki muszkatołowej i soli, gotuję, aż quinoa wchłonie prawie całe mleko. Następnie przykrywam i odstawiam na kilka minut.
3 / 5
Gruszkę obieram ze skórki, kroiję na ćwiartki i usuwam gniazdo nasienne. Śliwki dryluję i kroję na mniejsze części. Imbir siekam drobniutko.
4 / 5
Na patelni rozgrzewam masło, wrzucam gruszkę, imbir, leciutko solę, dodaję śliwki i skórkę z limonki. Podsmażam przez chwilę, dodaję szczyptę kakao i chia.
5 / 5
Na małej patelni podprażam mieszankę migdałów i nerkowców. Do miseczki wkładam ugotowaną quinoę, dodaję podsmażone owoce i posypuję prażonymi orzechami.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Kalkulatory