Składniki (12porcji)
-
Drożdże świeże - 25 gCukier - 1 łyżkaMąka pszenna - 250 gMleko 2.0 proc. - 1 szklanka ciepłegoSól - do smakuOlej rzepakowy - do smażeniaCukier puder - do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Drożdże rozcieramy z cukrem, 1 łyżką mąki i odrobiną mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Mieszamy mąkę, mleko, roztrzepane jajko, sól i wyrośnięte drożdże. Ciasto powinno być dość rzadkie. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
2 / 2
Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy łyżką porcje ciasta. Smażymy racuchy po 2-3 minuty z każdej strony. Pamiętajmy, że gdy olej jest słabo rozgrzany, racuchy wchłaniają tłuszcz, kiedy jest zbyt gorący, palą się na zewnątrz i są surowe w środku. Uwaga! Można smażyć racuchy bez dodatków i podawać je posypane cukrem pudrem. Można też przygotować wersję grzybową, dodając do ciasta ugotowane suszone prawdziwki pokrojone w paseczki.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory