Racuchy drożdżowe

Agnieszka Kręglicka/Magazyn Kuchnia 01.07.2020 14:02
(3 oceny)
OCEŃ
Racuchy drożdżowe
Racuchy drożdżowe
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (12porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 2

Drożdże rozcieramy z cukrem, 1 łyżką mąki i odrobiną mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Mieszamy mąkę, mleko, roztrzepane jajko, sól i wyrośnięte drożdże. Ciasto powinno być dość rzadkie. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

2 / 2

Na patelni rozgrzewamy olej i kładziemy łyżką porcje ciasta. Smażymy racuchy po 2-3 minuty z każdej strony. Pamiętajmy, że gdy olej jest słabo rozgrzany, racuchy wchłaniają tłuszcz, kiedy jest zbyt gorący, palą się na zewnątrz i są surowe w środku. Uwaga! Można smażyć racuchy bez dodatków i podawać je posypane cukrem pudrem. Można też przygotować wersję grzybową, dodając do ciasta ugotowane suszone prawdziwki pokrojone w paseczki.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.