Racuchy piwne z jabłkami
Racuchy piwne z jabłkami
Czas przygotowania
do godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Mąka pszenna - 250 gSól - 1/ łyżeczkiJajka - 2Oliwa - 3 łyżkiPiwo ciemne - 1 szklankaJabłka - 4Cynamon - Do smakuCukier puder - Do smakuOlej rzepakowy - Do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Mąkę wraz z solą przesiewamy do miski. Żółtka ubijamy z oliwą, dodajemy do mąki i mieszamy. Powoli wlewamy piwo, cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy. Miskę przykrywamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
2 / 3
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plastry. Posypujemy cukrem pudrem i cynamonem. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z piwnym ciastem.
3 / 3
Plastry jabłek zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory