Ratatouille z rukolą i ricottą

Magazyn Kuchnia 27.11.2020 16:07
(brak ocen)
OCEŃ
Ratatouille z rukolą i ricottą
Ratatouille z rukolą i ricottą
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Tak

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Przygotowujemy ratatouille: bakłażana kroimy w plastry, oprószamy solą, odstawiamy na 15 minut, płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i wraz z cukinią kroimy w kostkę. Cebule drobno siekamy. Pomidory obieramy, kroimy na cząstki i oczyszczamy z pestek. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Cebulę podsmażamy na oliwie, dodajemy paprykę, chwilę podsmażamy, a następnie wrzucamy cukinię, pomidory i bakłażana. Dusimy do miękkości (10-15 minut). Przyprawiamy solą, pieprzem ioregano. Studzimy. 

2 / 3

Robimy verrinę. Miksujemy 30 dag ratatouille (resztę odkładamy i zjadamy przy innej okazji), dodajemy bazylię i ocet. 

3 / 3

Rozkładamy do naczynek. Papryki kroimy w drobną kostkę. Ricottę mieszamy z natką pietruszki, solą i pieprzem. Na warstwie ratatouille układamy rukolę, potem paprykę i ricottę.

 

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.