Risotto z boćwiną

Magda Duklas, Magazyn Kuchnia 14.05.2021 14:49
(brak ocen)
OCEŃ
Risotto z boćwiną
Risotto z boćwiną
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (2porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Umytą boćwinę kroimy w paski o szerokości 1/2 cm. Orzeszki rumienimy na suchej patelni i odstawiamy. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekaną cebulę, podsmażamy 2-3 minuty, aż się zeszkli. Dodajemy posiekany czosnek i smażymy na złoty kolor. Wsypujemy ryż i podsmażamy, mieszając, tak by ziarenka pokryły się oliwą. 

2 / 3

Gdy tylko staną się lekko przezroczyste, wlewamy wino i czekamy, aż ryż je wchłonie. Dolewamy szklankę bulionu i dusimy, mieszając. Kiedy ryż wchłonie płyn, wlewamy kolejną szklankę bulionu i cały proces powtarzamy 6 razy. Gdy ryż będzie al dente, dodajemy boćwinę i dusimy przez 10 minut. 

3 / 3

Dodajemy ser i orzechy, doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem skrapiamy oliwą

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.