Risotto z boćwiną
Risotto z boćwiną
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
średni
- Można zamrażać? Nie
Składniki (2porcje)
-
Botwina - 3 liścieOrzeszki pinii - 1/3 szklankiOliwa - 2 łyżkiCebula biała - 1Czosnek - 2 ząbkiRyż arborio - szklankaWino białe - 1/2 szklanki wytrawnegoBulion warzywny - 1.5 lGorgonzola - 15 dagSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Umytą boćwinę kroimy w paski o szerokości 1/2 cm. Orzeszki rumienimy na suchej patelni i odstawiamy. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekaną cebulę, podsmażamy 2-3 minuty, aż się zeszkli. Dodajemy posiekany czosnek i smażymy na złoty kolor. Wsypujemy ryż i podsmażamy, mieszając, tak by ziarenka pokryły się oliwą.
2 / 3
Gdy tylko staną się lekko przezroczyste, wlewamy wino i czekamy, aż ryż je wchłonie. Dolewamy szklankę bulionu i dusimy, mieszając. Kiedy ryż wchłonie płyn, wlewamy kolejną szklankę bulionu i cały proces powtarzamy 6 razy. Gdy ryż będzie al dente, dodajemy boćwinę i dusimy przez 10 minut.
3 / 3
Dodajemy ser i orzechy, doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem skrapiamy oliwą
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory