Risotto z przegrzebków
Risotto z przegrzebków
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (8porcji)
-
Por - 2, tylko biała częśćOliwa - 2 łyżkiRyż arborio - 50 dagWino białe - 100 mlBulion rybny - 1,5 lPrzegrzebki - 40 dagMasło - 2 łyżkiSok cytrynowy - z 1/2 cytrynySól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuCząber - łyżeczka suszonegoParmezan - 2 łyżki startego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 4
Pokrojone w cienkie talarki pory dusimy na oliwie, dodajemy suchy ryż i wlewamy wino, mieszając, aż odparuje.
2 / 4
Zmniejszamy ogień i powoli, porcjami, dolewamy gorący bulion. Mieszamy, aż ryż będzie miękki (około 20 minut).
3 / 4
W tym czasie smażymy umyte przegrzebki z obu stron - na maśle, na silnym ogniu. Polewamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec gotowania dodajemy cząber i parmezan, mieszamy.
4 / 4
Risotto umieszczamy na gorącym półmisku, układamy na nim przegrzebki i od razu podajemy.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory