Rogale francusko-drożdżowe

Anna Wrońska/Magazyn Kuchnia 09.01.2020 13:14
(brak ocen)
OCEŃ
Rogale francusko-drożdżowe
Rogale francusko-drożdżowe
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności trudny
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Przygotuj ciasto: zrób rozczyn z drożdży, ciepłego mleka, łyżeczki cukru i łyżki mąki. Odstaw w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość. Utrzyj żółtka z cukrem. Przesiej mąkę, pośrodku zrób dołek. Wlej rozczyn, dodaj utarte żółtka. Ciasto wyrabiaj, aż zacznie odstawać od ręki i ścianek miski. Rozpuść w rondelku 5 dag masła, lekko przestudź i wlej do ciasta. Wyrabiaj jeszcze kilka minut. Ciasto przełóż do czystej miski, oprósz po wierzchu mąką i przykryj ściereczką. Wstaw na 2-3 godziny do lodówki (to nie pomyłka, ciasto drożdżowe może także wyrastać w lodówce). Gdy wyrośnie, obłóż je plastrami pozostałego zimnego masła. Brzegi ciasta zagnij do środka jak kopertę, tak aby masło było przykryte ciastem. Złóż na 3 części, jeszcze raz rozwałkuj. Potem poskładaj i włóż na 30 minut do lodówki. Czynności te powtórz 2 razy, za każdym razem wkładając ciasto na pół godziny do lodówki. Zrób masę: utrzyj żółtka z cukrem, połącz z migdałami lub orzechami i pokruszonymi biszkopcikami. Dodaj sztywną pianę z białek i szczypty soli. Ciasto cienko rozwałkuj, pokrój na trójkąty. Pośrodku każdego ułóż porcję masy i zwiń od podstawy, formując rogale. Ułóż je na blachach wyścielonych natłuszczonym pergaminem, pozostaw na 20 minut do wyrośnięcia. Posmaruj żółtkiem roztrzepanym z mlekiem, wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz 20 minut w temp. 200°C. Rogale posyp cukrem pudrem lub oblej czekoladą.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.