Rurki z kremem pistacjowym
- Można zamrażać? Nie
Składniki (32porcji)
-
Masło - 65 g + trochę do wysmarowania blachyBrązowy cukier demerara - 60 gMiód pszczeli - 55 g płynnegoMąka pszenna - 60 gImbir - szczypta mielonegoPistacje - 50 g niesolonych obranychŚmietana kremówka 36 proc. - 150 ml
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Robimy rurki. W małym rondelku rozpuszczamy masło i gotujemy razem z cukrem i miodem przez ok. 2-3 min. Dodajemy do masy przesianą mąkę z imbirem, mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto. Następnie wkładamy je na ok. 30 min do lodówki i wyjmujemy dopiero, gdy stężeje. 2 blachy do pieczenia smarujemy miękkim masłem. Łyżeczką układamy na nich porcje ciasta, które następnie spłaszczamy, formując krążki (zostawiamy między placuszkami odstępy ok. 8 cm). Pieczemy 5-6 min w piekarniku nagrzanym do 180°C. Ciepłe krążki zdejmujemy z blachy, owijamy je wokół okrągłego trzonka drewnianej łyżki i szybko formujemy rurki. Aby się to udało, ciasto musi być ciepłe. Gdy wystygnie, stwardnieje i zacznie się kruszyć. W takim wypadku należy wsadzić blachę z ciastem ponownie na moment do piekarnika.
Robimy krem. Orzechy pistacjowe wkładamy do rondelka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy ok. 5 min. Wyjmujemy, osuszamy, wkładamy do zimnej wody i zdejmujemy z nich skórkę. Siekamy orzechy na grube kawałki i prażymy 2 min na suchej patelni lub na blasze w piekarniku. 1/3 porcji orzechów mielemy w mikserze. Śmietanę ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy ze zmielonymi pistacjami.
Porcję kremu wkładamy do szprycy i napełniamy nim rurki. Końce rurek ozdabiamy kruszonymi orzechami.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory