Rurki z kremem pistacjowym

Magazyn Kuchnia 14.01.2021 15:53
(2 oceny)
OCEŃ
Rurki z kremem pistacjowym
Rurki z kremem pistacjowym
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (32porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Robimy rurki. W małym rondelku rozpuszczamy masło i gotujemy razem z cukrem i miodem przez ok. 2-3 min. Dodajemy do masy przesianą mąkę z imbirem, mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto. Następnie wkładamy je na ok. 30 min do lodówki i wyjmujemy dopiero, gdy stężeje. 2 blachy do pieczenia smarujemy miękkim masłem. Łyżeczką układamy na nich porcje ciasta, które następnie spłaszczamy, formując krążki (zostawiamy między placuszkami odstępy ok. 8 cm). Pieczemy 5-6 min w piekarniku nagrzanym do 180°C. Ciepłe krążki zdejmujemy z blachy, owijamy je wokół okrągłego trzonka drewnianej łyżki i szybko formujemy rurki. Aby się to udało, ciasto musi być ciepłe. Gdy wystygnie, stwardnieje i zacznie się kruszyć. W takim wypadku należy wsadzić blachę z ciastem ponownie na moment do piekarnika. 

2 / 3

Robimy krem. Orzechy pistacjowe wkładamy do rondelka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy ok. 5 min. Wyjmujemy, osuszamy, wkładamy do zimnej wody i zdejmujemy z nich skórkę. Siekamy orzechy na grube kawałki i prażymy 2 min na suchej patelni lub na blasze w piekarniku. 1/3 porcji orzechów mielemy w mikserze. Śmietanę ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy ze zmielonymi pistacjami. 

3 / 3

Porcję kremu wkładamy do szprycy i napełniamy nim rurki. Końce rurek ozdabiamy kruszonymi orzechami.

 

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps