Ryba w sosie pomarańczowym

Magazyn Kuchnia 06.12.2019 10:47
(brak ocen)
OCEŃ
Ryba w sosie pomarańczowym
Ryba w sosie pomarańczowym
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie
Przygotowanie: do godziny

Składniki (6porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Z filetów rybnych usuń wszystkie pozostałe ości, mięso umyj i delikatnie osusz papierowym ręcznikiem. Sparz i umyj pomarańcze, jedną cieniutko obierz, a skórkę pokrój w wąskie paseczki. Z dwóch pomarańczy wyciśnij sok. Dwie pozostałe pomarańcze przekrój na pół i ostrym nożykiem wytnij z nich fileciki (cząstki bez błonek i białych części). Szalotki obierz, opłucz, posiekaj i zeszklij na 5 dag masła. Wlej sok pomarańczowy i gotuj, aż odparuje, a sos nabierze konsystencji syropu. Zdejmij z ognia, przecedź, dodaj śmietankę, przypraw do smaku solą, pieprzem i taką ilością cukru, żeby sos nie był zbyt kwaśny. Na patelni rozgrzej pozostałe masło i usmaż na nim filety po 2 minuty z każdej strony. Przełóż ryby z patelni na ogrzany talerz. Pozostały na patelni tłuszcz podgrzej, wlej sos pomarańczowy, dodaj skórkę, cząstki pomarańczy i listki estragonu. Podgrzewaj, mieszając, a gdy sos się zagotuje, włóż do niego rybę i ogrzewaj ją przez 4 minuty. Przypraw solą i pieprzem. Rozłóż rybę na ogrzanych talerzach, polej sosem i podawaj z kluseczkami lub ryżem.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.