Sałatka gruszkowa z orzechami i serem

Magazyn Kuchnia 17.09.2020 16:15
(brak ocen)
OCEŃ
Sałatka gruszkowa z orzechami i serem
Sałatka gruszkowa z orzechami i serem
Czas przygotowania do 30 minut
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Robimy sos, mieszając wszystkie jego składniki. Odstawiamy. Robimy sałatkę.

2 / 3

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Na blasze rozsypujemy listki tymianku, układamy na nich połówki gruszek, stroną przecięcia do dołu. Wierzchy gruszek nacinamy w półcentymetrowych odstępach, w taki sposób, żeby przy ogonku nie rozkrawać ich do końca. Potem spłaszczamy gruszki, aby ich cząstki rozłożyły się jak wachlarz. Skrapiamy owoce miodem, solimy, pieprzymy, pieczemy 15 minut - do miękkości.

3 / 3

Wyjmujemy blachę z piekarnika, pozostawiamy na niej gruszki do ostygnięcia na co najmniej godzinę. Sałatę i rukolę wkładamy do miski, polewamy sosem, mieszamy. Na sałacie układamy upieczone gruszki, posypujemy serem i orzechami.

 

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.