Sałatka gruszkowa z orzechami i serem

Sałatka gruszkowa z orzechami i serem
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Ocet jabłkowy - 1/3 szklankiOlej z pestek winogron - 1/3 szklankiSzalotka - 1 posiekanaTymianek świeży - 2 łyżeczki listkówSól - szczyptaPieprz czarny mielony - szczyptaTymianek świeży - 3 gałkiGruszki - 4 przekrojone na pół oczyszczone z gniazd nasiennychMiód pszczeli - 1/4 szklanki płynnegoSałata - liście z 1 główki porwane na kawałkiRukola - 15 dagSer pleśniowy - 20 dag grubo pokruszonegoOrzechy laskowe - 1/2 szklanki uprażonych w piekarniku i grubo pokrojonych
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 3
Robimy sos, mieszając wszystkie jego składniki. Odstawiamy. Robimy sałatkę.
2 / 3
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Na blasze rozsypujemy listki tymianku, układamy na nich połówki gruszek, stroną przecięcia do dołu. Wierzchy gruszek nacinamy w półcentymetrowych odstępach, w taki sposób, żeby przy ogonku nie rozkrawać ich do końca. Potem spłaszczamy gruszki, aby ich cząstki rozłożyły się jak wachlarz. Skrapiamy owoce miodem, solimy, pieprzymy, pieczemy 15 minut - do miękkości.
3 / 3
Wyjmujemy blachę z piekarnika, pozostawiamy na niej gruszki do ostygnięcia na co najmniej godzinę. Sałatę i rukolę wkładamy do miski, polewamy sosem, mieszamy. Na sałacie układamy upieczone gruszki, posypujemy serem i orzechami.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory