Sałatka z awokado i pieczonych pomidorów

- Można zamrażać? Nie
Składniki (2porcje)
-
Pomidory - 400-500 g; 1 bardzo duży lub 2 mniejsze (bawole serce, malinowe)Oliwa - do smakuSól - do smakuMasło - łyżkaChleb żytni - 3 grube kromki, na zakwasieCzosnek - ząbekAwokado - 1Mozzarella - kulka (najlepiej bawola)Bazylia - kilka listkówCytryna - 1
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rozgrzewamy piekarnik do 160 st. C. Pomidora (pomidory) kroimy w półcentymetrowe plastry, układamy na blasze wyściełanej pergaminem, skrapiamy oliwą, solimy. Pieczemy około godziny. Plastry pomidorów powinny się lekko skarmelizować. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na blasze, aby zupełnie wystygły. Topimy masło na dużej patelni, wkładamy kromki chleba i podsmażamy je z obu stron (po 3-4 minuty) - masło nie może być za mocno rozgrzane, chodzi o to, aby chleb częściowo je wchłonął, będzie smaczniejszy. Grzanki zdejmujemy z patelni i nacie-ramy czosnkiem. Awokado obieramy, kroimy w plasterki, układamy na półmisku. Mozzarellę rwiemy na kawałki, kładziemy na awokado, obkładamy pieczonymi pomidorami, dekorujemy bazylią. Skrapiamy cytryną i odrobiną oliwy, lekko solimy. Podajemy z grzankami.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory