Sałatka z grillowaną polentą

Maria Szkop, Magazyn Kuchnia 17.11.2020 15:10
(brak ocen)
OCEŃ
Sałatka z grillowaną polentą
Sałatka z grillowaną polentą
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (8porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 5

Polenta w wersji do smażenia musi być twarda, powinno z niej odparować jak najwięcej wilgoci, dlatego najlepiej zrobić ją dzień wcześniej. Kaszkę mieszamy z połową chłodnego płynu. Resztę płynu podgrzewamy. Gdy zacznie wrzeć, wrzucamy po trochu kaszkę, ciągle mieszając. Kiedy polenta zgęstnieje i zacznie odstawać od ścianek garnka, zdejmujemy ją z ognia. Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy starty ser i szybko mieszamy. Całość przelewamy do naczynia, najlepiej plastikowego pojemnika o takim kształcie, by po wyjęciu polentę można było pokroić w ładne plastry. Najpierw jednak wstawiamy ją do lodówki na całą noc pod przykryciem. 

2 / 5

Robimy sos do sałaty. Mieszamy ocet, musztardę i sok z cytryny, a gdy powstanie jednolita masa, dodajemy po trochu oliwę, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji (czasami sos się warzy, ale nawet gdy składniki nie chcą się idealnie połączyć, nie zmienia to smaku sosu). Na koniec dodajemy po szczypcie soli, pieprzu i cukru oraz roztarty ząbek czosnku. 

3 / 5

Sałatę lodową i radicchio płuczemy i osączamy. Sałatę rwiemy na duże kawałki, a radicchio drobno kroimy. Mieszamy i dodajemy pokrojoną w plastry cebulę, przepołowione pomidorki i całe listki pietruszki - nie siekamy jej drobno, obrywamy całe listki, wyrzucamy łodygi. 

4 / 5

Polentę kroimy na plastry, a każdy plaster po przekątnej, tak aby powstały trójkąty. Smażymy przez kilka minut na bardzo rozgrzanym grillu, na patelni grillowej lub opiekamy w piekarniku. 

5 / 5

Sałatę mieszamy z sosem, nakładamy na talerze i na każdej porcji układamy zgrillowane trójkąty polenty.

Grillowaną polentę możemy jeść z dowolną sałatką, ważne, żeby była soczysta i wyrazista w smaku. Polenta bowiem ma smak bardzo subtelny, dlatego wymaga zdecydowanych smakowo dodatków.

 

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.