Sałatka z kaczką i dressingiem miodowo-klonowym

Tomasz Trąbski, Magazyn Kuchnia 06.12.2019 19:54
(brak ocen)
OCEŃ
Sałatka z kaczką i dressingiem miodowo-klonowym
Sałatka z kaczką i dressingiem miodowo-klonowym
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie
Przygotowanie: Powyżej godziny

Składniki (2porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Morele moczymy w ciepłej wodzie przez godzinę. Pierś kaczki oczyszczamy z błon i obsmażamy z obu stron na oliwie. Następnie wkładamy na 6 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C, odstawiamy, żeby mięso odpoczęło. Buraki gotujemy do miękkości, studzimy i obieramy (większe kroimy na kawałki), przesmażamy na oliwie, dodajemy ocet i cukier, i smażymy, aż buraki lekko się skarmelizują. Morele gotujemy 10 minut na małym ogniu, w wodzie, w której się moczyły. Gdy zmiękną, miksujemy je na jednolitą masę z połową wody z gotowania i masłem. Robimy dressing, ubijając 50 ml oliwy, miód i syrop klonowy, tak aby powstała emulsja (czasem pomaga odrobina wody). Na purée morelowym układamy liście sałat, na nich porcje konfitury z pigwy, następnie pierś kaczki pokrojoną w plastry oraz buraki. Skrapiamy dressingiem.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps