Składniki (4porcje)
-
Sandacz - 4 filety bez skórySól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuSzpinak świeży - 30 dag liściOrzechy nerkowca - garśćRodzynki sułtańskie - garśćOliwa - 2 łyżkiGorgonzola - 12 dagŚmietana 12 proc. - 200 mlGałka muszkatołowa - 1 łyżeczka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Filety z sandacza myjemy i osuszamy. Nacieramy solą i świeżo zmielonym pieprzem z obu stron. Następnie myjemy dokładnie szpinak, odcinamy twarde łodyżki, pozostawiając same liście. W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia wodę i blanszujemy szpinak przez kilka minut. Odcedzamy i studzimy. Rodzynki razem z orzechami wkładamy do gorącej wody na 10-15 min (wtedy staną się bardziej miękkie i słodsze). Smażymy sandacza na rozgrzanej oliwie przez 5 minut z każdej strony. Przekładamy rybę na talerz, a na patelnię wkładamy ser. Gdy się rozpuści, wlewamy śmietanę, wsypujemy gałkę muszkatołową, wrzucamy szpinak oraz rodzynki i orzechy. Zmniejszamy ogień i podgrzewamy, cały czas mieszając, do chwili, aż sos stanie się gęsty i kremowy. Na koniec z powrotem wkładamy rybę. Podajemy od razu.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory