Sandacz na szpinaku z gorgonzolą

Tomek Woźniak/Magazyn Kuchnia 05.02.2020 17:02
(brak ocen)
OCEŃ
Sandacz na szpinaku z gorgonzolą
Sandacz na szpinaku z gorgonzolą
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Filety z sandacza myjemy i osuszamy. Nacieramy solą i świeżo zmielonym pieprzem z obu stron. Następnie myjemy dokładnie szpinak, odcinamy twarde łodyżki, pozostawiając same liście. W dużym garnku doprowadzamy do wrzenia wodę i blanszujemy szpinak przez kilka minut. Odcedzamy i studzimy. Rodzynki razem z orzechami wkładamy do gorącej wody na 10-15 min (wtedy staną się bardziej miękkie i słodsze). Smażymy sandacza na rozgrzanej oliwie przez 5 minut z każdej strony. Przekładamy rybę na talerz, a na patelnię wkładamy ser. Gdy się rozpuści, wlewamy śmietanę, wsypujemy gałkę muszkatołową, wrzucamy szpinak oraz rodzynki i orzechy. Zmniejszamy ogień i podgrzewamy, cały czas mieszając, do chwili, aż sos stanie się gęsty i kremowy. Na koniec z powrotem wkładamy rybę. Podajemy od razu.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.