Satay z kurczaka z sosem z orzeszków ziemnych

Satay z kurczaka z sosem z orzeszków ziemnych
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Jogurt naturalny - 300 gSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuWiórki kokosowe - 1 łyżeczkaKurkuma w proszku - do smakuCurry - w proszkuImbir - łyżka startego i świeżego
-
Sos z orzeszków ziemnych:
Masło orzechowe - 50 gOrzechy ziemne - 50 g solonychŚmietana kremówka 36 proc. - 250 mlSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuChili - 1 mała czerwona papryczkaCurry - odrobina czerwonej pasty do smaku
-
Satay:
Pierś z kurczaka - 2Imbir - 2 łyżki startego i świeżegoSos sojowy - 50 mlSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuCytryna - 1/2Curry - szczyptaOliwa - do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mieszamy wszystkie składniki dipu i wstawiamy go do lodówki. Robimy sos. W rondelku podgrzewamy masło orzechowe, wsypujemy drobno posiekane orzeszki i, mieszając, wlewamy śmietankę. Doprawiamy solą, pieprzem, posiekanym chilli i pastą curry. Gotujemy na wolnym ogniu, aż składniki się połączą, a sos lekko zgęstnieje. Robimy satay. Mięso płuczemy, oczyszczamy i kroimy w wąskie długie paski. Mieszamy ze startym imbirem, sosem sojowym, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i curry. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie nabijamy mięso na patyczki i smażymy kilka minut na odrobinie oliwy na patelni grillowej lub grillu. Szaszłyki podajemy z ciepłym sosem i schłodzonym dipem
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory