Satay z kurczaka z sosem z orzeszków ziemnych

Tomasz Leśniak/Magazyn Kuchnia 07.02.2020 11:45
(brak ocen)
OCEŃ
Satay z kurczaka z sosem z orzeszków ziemnych
Satay z kurczaka z sosem z orzeszków ziemnych
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Mieszamy wszystkie składniki dipu i wstawiamy go do lodówki. Robimy sos. W rondelku podgrzewamy masło orzechowe, wsypujemy drobno posiekane orzeszki i, mieszając, wlewamy śmietankę. Doprawiamy solą, pieprzem, posiekanym chilli i pastą curry. Gotujemy na wolnym ogniu, aż składniki się połączą, a sos lekko zgęstnieje. Robimy satay. Mięso płuczemy, oczyszczamy i kroimy w wąskie długie paski. Mieszamy ze startym imbirem, sosem sojowym, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i curry. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie nabijamy mięso na patyczki i smażymy kilka minut na odrobinie oliwy na patelni grillowej lub grillu. Szaszłyki podajemy z ciepłym sosem i schłodzonym dipem

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps