Scarcella z Puglli

Tessa Capponi-Borawska, Magazyn Kuchnia 10.04.2021 18:39
(brak ocen)
OCEŃ
Scarcella z Puglli
Scarcella z Puglli
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności średni
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (1porcja)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Mąkę mieszamy z cukrem, szczyptą soli oraz dwoma jajkami. Dodajemy oliwę, mleko, skórkę z cytryny i wyrabiamy, aż powstanie lśniące i elastyczne ciasto. Przykrywamy je folią i odstawiamy do lodówki na 30 min, po czym cienko wałkujemy i wykrawamy z niego foremkami 6 ciastek o różnych kształtach (we Włoszech popularne są gołębica i baranek, ale można wyciąć zwykłe kółka). Na środku każdego z nich kładziemy surowe, dobrze umyte jajko w skorupce. 

2 / 3

Resztę ciasta wałkujemy i tniemy na cienkie paski; przymocowujemy każde jajko dwoma paskami ciasta. Pędzlujemy ciastka rozkłóconym żółtkiem lub mlekiem, posypujemy lekko cukrem. Pieczemy około 20 minut w 180oC. 

3 / 3

Po wyjęciu ciastka z piekarnika surowe jajka zamienią się w jajka na twardo, które przejdą smakiem i aromatem ciasta.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps