Schab śliwkowy
![Schab śliwkowy](http://bi.im-g.pl/im/2b/8b/d4/z13929259IDR,Schab-sliwkowy.jpg)
Schab śliwkowy
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Przygotowanie schabu: powyżej godziny
Składniki (8porcji)
-
Schab surowy - 80 dagWłoszczyzna - PęczekSmalec - 3 łyżkiBułka tarta - 2 łyżkiMasło - 1-2 łyżkiPowidła śliwkowe - 3 łyżkiSól - Do smakuCukier - Do smakuGoździki - 2-3Mąka pszenna - 1 czubata łyżkaWino czerwone - 80-100 ml
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Zagotuj wodę z obraną włoszczyzną, włóż schab, obgotuj. Wyjmij, osącz, obsmaż na smalcu. Włóż do rondla, posyp tartą bułką. Dodaj masło, powidła roztarte z odrobiną wywaru ze schabu, przypraw do smaku, wrzuć goździki. Schab uduś do miękkości i pokrój w plastry. Do sosu wlej mąkę wymieszaną z winem, gotuj, mieszając, 2-3 minuty, a potem polej mięso. Możesz podać z kaszą gryczaną.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory