Scotch eggs czyli jaja po szkocku
Scotch eggs (jaja po szkocku)
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Tak
Składniki (6porcji)
-
Jajka - 10 sztCebula - 1 sztMięso mielone wieprzowe - 50 dagBułka tarta - 10 dagSól - Do smakuPieprz czarny mielony - Do smakuMusztarda stołowa - 1 łyżkaMąka pszenna - 3-4 łyżkiOlej rzepakowy - Do głębokiego smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Ugotuj na twardo 8 jajek. Obierz i posiekaj cebulę, wymieszaj z mięsem, 3 łyżkami tartej bułki i 1 jajkiem. Przypraw do smaku solą, pieprzem i musztardą. Jajka obierz, ostudź i oklej masą mięsną. Przygotowane jajka panieruj najpierw w mące, następnie w ostatnim roztrzepanym jajku. Na koniec otocz je w tartej bułce.
2 / 2
Rozgrzej tłuszcz we frytkownicy. Gdy osiągnie 180°C, ostrożnie wkładaj jajka i smaż na złoty kolor (po 6-8 minut). Osącz na papierowym ręczniku i ostudź. Podawaj z sałatką z porów lub selera.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory