Sernik cytrynowy z koziego sera
- Można zamrażać? Nie
Składniki (8porcji)
-
Twaróg półtłusty - 350 g koziegoCukier - 3/4 szklankiSok cytrynowy - z 1/2 cytrynySkórka z cytryny - z 1 cytrynyOlejek waniliowy - do smakuJajka - 6Mąka pszenna - 3 łyżki + do wysypania formyMasło - do wysmarowania formy
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rozgrzewamy piekarnik do 170-180 st. C. Miksujemy (na średnich obrotach) twarożek z cukrem, sokiem i skórką z cytryny oraz kilkoma kroplami olejku waniliowego. Nie przerywając ucierania, dodajemy po jednym żółtku (kolejne żółtko dodajemy, gdy poprzednie całkowicie połączy się z masą). Wsypujemy mąkę i dokładnie, ale delikatnie, mieszamy - łyżką albo mikserem na najniższych obrotach. Ubijamy białka, a potem porcjami dodajemy pianę do masy serowej - bardzo delikatnie, aby pozostała puszysta.
Przekładamy ją do formy (natłuszczonej i posypanej mąką albo wyłożonej papierem do pieczenia), wyrównujemy powierzchnię i pieczemy 40 minut - patyczek wetknięty w ciasto powinien być suchy po wyjęciu.
Ostrożnie wyciągamy z piekarnika, kroimy na porcje dopiero wtedy, kiedy sernik całkiem ostygnie.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory