Sernik migdałowy ze śliwkami
- Można zamrażać? Nie
Składniki (1porcja)
-
Spód
Ciastka - 150 g typu digestive w czekoladzieMasło - 50 g
-
Masa serowa
Twaróg półtłusty - 700 gCukier - 1-1.5 szklanki drobnegoMąka ziemniaczana - 3 łyżkiŚmietana kremówka 36 proc. - 2/3 szklankiAromat migdałowy - łyżeczkaŚliwki - 1/2 kg
-
Kruszonka
Migdały mielone - 3/4 szklankiBrązowy cukier demerara - 3/4 szklankiMasło - 120 g rozpuszczonego
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Dno tortownicy o średnicy 22 cm obkładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka rozdrabniamy w malakserze do konsystencji piasku i mieszamy ze stopionym masłem. Wykładamy ciastem dno formy.
Wszystkie składniki masy serowej (w temperaturze pokojowej) miksujemy na gładki krem, niezbyt długo, aby masa zbytnio się nie napowietrzyła. Wylewamy na spód z ciastek. Na wierzchu ciasno układamy połówki śliwek, rozcięciami do góry.
Przygotowujemy kruszonkę. Ciepłe, rozpuszczone masło mieszamy z pozostałymi składnikami, wyrabiając palcami kruszonkę. Posypujemy sernik.
Pieczemy godzinę w 180°C. Jeśli ciasto zacznie się zbytnio przypiekać, przykrywamy je folią aluminiową. Sernik jest gotowy, gdy się lekko zetnie na całej powierzchni, nie pieczemy do tzw. suchego patyczka. Studzimy i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory