Sernik w kruchym cieście z brzoskwiniami i malinami

- Można zamrażać? Nie
Składniki (10porcji)
-
Składniki na kruche ciasto:
Mąka pszenna - 2 szklankiKakao - 3 łyżkiProszek do pieczenia - 1 łyżeczkaSoda oczyszczona - 1 łyżeczkaCukier - 1/2 szklanki (najlepiej drobnego)Śmietana 18 proc. - 3 czubate łyżkiŻółtka - 2 sztuki
-
Składniki na masę serową:
Twaróg sernikowy - 1 kgCukier - 2/3 szklanki (najlepiej drobnego)Budyń waniliowy - 1 opakowanieMąka ziemniaczana - 1 łyżkaJajka - 2 sztuki
-
Dodatkowo:
Brzoskwinie - 1-2 sztukiMaliny - 150 g
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Na początku przygotuj masę serową: w dużej misce umieść twaróg, drobny cukier, cukier waniliowy oraz mąkę ziemniaczaną i zmiksuj do połączenia składników. Następnie dodaj jajka i jeszcze raz dokładnie zmiksuj.
Przygotuj kruche ciasto: do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oraz kakao i dokładnie wymieszaj. Dodaj zimne masło pokrojone na małe kawałki oraz cukier i posiekaj składniki nożem. Następnie dodaj żółtka oraz śmietanę, zamieszaj i zagnieć zwarte i jednolite ciasto.
Odkrój 1/3 porcji ciasta, owiń folią i schowaj do zamrażarki.
Pozostałym ciastem wylep dno oraz boki blaszki do wysokości 2 cm (możesz rozwałkować ciasto lub wylepiać kawałek po kawałku). Na ciasto wyłóż masę serową i poukładaj na niej cząstki brzoskwiń oraz maliny. Na koniec wyjmij z zamrażarki schłodzony kawałek ciasta i zetrzyj na tarce o grubych oczkach bezpośrednio do blaszki.
Równomiernie rozprowadź wiórki ciasta po całej blaszce i wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz około 50 minut. Przed podaniem całkowicie ostudź.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory