Sernik w kruchym cieście z brzoskwiniami i malinami

Haps 14.02.2020 21:11
(4 oceny)
OCEŃ
Sernik w kruchym cieście z brzoskwiniami i malinami
Czy tylko serniki na zimno mogą być z owocami? Wprowadzamy sernikowe równouprawnienie. Koniec z tym! Przed wami pyszniutki pieczony sernik z malinami i brzoskwiniami.
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (10porcji)

VIDEO

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 5

Na początku przygotuj masę serową: w dużej misce umieść twaróg, drobny cukier, cukier waniliowy oraz mąkę ziemniaczaną i zmiksuj do połączenia składników. Następnie dodaj jajka i jeszcze raz dokładnie zmiksuj.

2 / 5

Przygotuj kruche ciasto: do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oraz kakao i dokładnie wymieszaj. Dodaj zimne masło pokrojone na małe kawałki oraz cukier i posiekaj składniki nożem. Następnie dodaj żółtka oraz śmietanę, zamieszaj i zagnieć zwarte i jednolite ciasto.

3 / 5

Odkrój 1/3 porcji ciasta, owiń folią i schowaj do zamrażarki.

4 / 5

Pozostałym ciastem wylep dno oraz boki blaszki do wysokości 2 cm (możesz rozwałkować ciasto lub wylepiać kawałek po kawałku). Na ciasto wyłóż masę serową i poukładaj na niej cząstki brzoskwiń oraz maliny. Na koniec wyjmij z zamrażarki schłodzony kawałek ciasta i zetrzyj na tarce o grubych oczkach bezpośrednio do blaszki.

5 / 5

Równomiernie rozprowadź wiórki ciasta po całej blaszce i wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz około 50 minut. Przed podaniem całkowicie ostudź.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps