Śledź w oleju i cebuli - PowerKuchnia Adriany
Śledź w oleju i cebuli według Adriany Marczewskiej. Choinka ubrana. Prezenty są. Goście są. I wtedy wkracza on: cały w cebuli. Tradycyjny śledź, bez którego nie mogą się odbyć żadne święta Bożego Narodzenia.
Czas przygotowania
do 30 minut
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (0porcji)
-
Śledzie a la matias - 8 filetówCebula cukrowa - 2 sztuki średniej wielkościOlej rzepakowy - do marynowaniaOlej lniany - do marynowaniaZiele angielskie - 15 ziarenekLiść laurowy - 3 listkiGoździki - 5-6 sztukSiano - do wędzenia
-
Dodatkowo:
Śmietana 18 proc. - do podaniaZiemniaki - ugotowane, do podaniaJabłka - do podaniaSzczypiorek - posiekany, do podania
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 / 2
Zanim przystąpisz do przygotowania śledzi, namocz filety w zimnej wodzie. Powinny w niej spędzić 1,5 godziny. W tym czasie kilka razy ją zmieniaj. Obierz i pokrój w piórka obie cebule. Na dnie średniej wielkości miski ułóż warstwę cebuli, dodaj listek laurowy, 2-3 goździki i 5 ziarenek ziela angielskiego. Układaj kolejne warstwy śledzi, cebuli i przypraw, aż wykorzystasz wszystkie składniki. Tak przygotowaną rybę zalej olejem lnianym i rzepakowym.
2 / 2
Śledzie przykryj szczelnie folią lub przełóż do zakręcanego słoika i wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin. Po upływie tego czasu podawaj z kwaśną śmietaną, opiekanymi ziemniakami, pokrojonym w zapałkę jabłkiem i posiekanym szczypiorkiem.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory