Śledzie curry

Śledzie curry
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (8porcji)
-
Śmietana 12 proc. - cztery łyżkiMajonez - cztery łyżkiMusztarda dijon - dwie łyżkiCurry - jedna łyżka żółtej pastyCurry - jedna łyżeczka curry w proszkuKolendra (ziarna) - pół łyżeczkiGorczyca - pół łyżeczkiSzalotka - dwieOgórki konserwowe - sześćKapary - trzy łyżki + dodatkowe do podaniaŚledzie a la matias - 10 filetówJabłka - jedno lub dwa kwaśneSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smakuSzczypiorek - cienki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Mieszamy śmietanę, majonez, musztardę, przyprawy, posiekane szalotki i korniszony oraz kapary. Wstawiamy na godzinę do lodówki. Śledzie kroimy w 2-centymetrowe paski, łączymy z sosem i wstawiamy do lodówki na kolejną godzinę. Jabłka (ze skórką) kroimy w półcentymetrowe plastry, a następnie w paseczki. Delikatnie mieszamy ze śledziami, doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i kaparami. Podajemy z chlebem na zakwasie.
-
Zakupy
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Kalkulatory