Śledzie w oleju lnianym

Śledzie w oleju lnianym
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Składniki (4porcje)
-
Śledzie solone - kilogramCebula biała - pół kilogramaZiele angielskie - cztery ziarenkaLiść laurowy - cztery liścieOlej lniany - 1/4 litraZiemniaki - kilogram
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Cebulę siekamy, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i filety, (autor przepisu nie moczy śledzi, ale kto woli mniej słone, może włożyć je na godzinę do mleka), wszystko zalewamy olejem i wstawiamy na 2-3 dni do lodówki. Zamarynowane śledzie podajemy z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach.
*Artur Moroz autor przepisów, szef i właściciel restauracji Bulaj w Sopocie, w której serwuje m.in. rosyjską zupę rybną soljankę, ryby sezonowe; od witlinka i troci przez turbota po gładzicę i, przede wszystkim, śledzie na różne sposoby. Chce namówić lokalne władze do uruchomienia największego na Pomorzu targu rybnego.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory