Śledzie w oliwie
Śledzie w oliwie
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Przygotowanie śledzi: Powyżej godziny
Składniki (4porcje)
-
Śledzie solone - 8 filetówCebula biała - 3-4Liść laurowy - 8 świeżych lub 5 suszonychOliwa - 3/4 szklankiOlej słonecznikowy - 3/4 szklankiPieprz czarny w ziarnach - Grubo tłuczony, do smakuPieprz czerwony - 20 ziarenekCytryna - 1
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Śledzie moczymy w wodzie, kilkakrotnie ją zmieniając. Co jakiś czas sprawdzamy smak, aby ustalić, czy są już dostatecznie wypłukane z soli. Osuszamy filety i kroimy w ukośne plastry. Cebule kroimy w piórka. Liście laurowe myjemy i osuszamy. Mieszamy oliwę z olejem, wlewamy trochę do słoika, wsypujemy warstwę cebuli, na niej ciasno układamy warstwę śledzi, posypujemy pieprzem czarnym i czerwonym, skrapiamy sokiem z cytryny, wkładamy liść laurowy. Układamy kolejne warstwy cebuli, śledzi i przypraw. Wlewamy resztę oliwy z olejem, odgarniając śledzie od ścianek słoja patyczkiem do szaszłyków, by oliwa rozeszła się równomiernie (musi zakryć śledzie). Marynujemy co najmniej dobę.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory