Śledzie w oliwie

Agnieszka Kręglicka/ Magazyn Kuchnia 06.12.2019 10:48
(brak ocen)
OCEŃ
Śledzie w oliwie
Śledzie w oliwie
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie
Przygotowanie śledzi: Powyżej godziny

Składniki (4porcje)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Śledzie moczymy w wodzie, kilkakrotnie ją zmieniając. Co jakiś czas sprawdzamy smak, aby ustalić, czy są już dostatecznie wypłukane z soli. Osuszamy filety i kroimy w ukośne plastry. Cebule kroimy w piórka. Liście laurowe myjemy i osuszamy. Mieszamy oliwę z olejem, wlewamy trochę do słoika, wsypujemy warstwę cebuli, na niej ciasno układamy warstwę śledzi, posypujemy pieprzem czarnym i czerwonym, skrapiamy sokiem z cytryny, wkładamy liść laurowy. Układamy kolejne warstwy cebuli, śledzi i przypraw. Wlewamy resztę oliwy z olejem, odgarniając śledzie od ścianek słoja patyczkiem do szaszłyków, by oliwa rozeszła się równomiernie (musi zakryć śledzie). Marynujemy co najmniej dobę.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.