Składniki (4porcje)
-
Nadzienie
Makaron ryżowy - 25 dag, cienkiegoGrzyby suszone - 10-12, chińskichSurimi (paluszki krabowe) - 10-12 dag, posiekanychKrewetki - 25 dag, posiekanychKarkówka - 35-40 dag, mielonejCebula - 1, posiekanaSzalotka - 4, posiekaneCzosnek - 4 ząbki, posiekaneSos rybny - 2 łyżkiPieprz czarny mielony - łyżeczkaJajka - 3
-
Oraz
Papier ryżowy - 1 paczka (ok. 20 sztuk) - mogą być placki do sajgonekCukier - szklanka (jeśli używasz papieru ryżowego)Olej arachidowy - do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu. Przygotuj nadzienie: namocz grzybki w gorącej wodzie, odstaw je na 30 minut, aby zmiękły. Osącz i odciśnij z wody, a następnie zmiksuj. Wymieszaj grzyby z pozostałymi składnikami nadzienia i odstaw. Rozmroź placki ciasta na sajgonki, zawijaj w nie farsz i smaż w głębokim tłuszczu przez 10-12 minut. Osącz na papierowym ręczniku. Podawaj z sosem słodko-kwaśnym (przepis na stronie 308). Jeśli używasz papieru ryżowego, przygotuj sajgonki w następujący sposób: do wysokiego naczynia wlej litr wody, wsyp cukier i rozpuść. Arkusze papieru ryżowego zanurzaj w wodzie (cukier sprawi, że sajgonki usmażą się na złoty kolor i będą chrupiące), przekładaj na papierowy ręcznik i smaruj nadzieniem. Zwijaj sajgonki, smaż w głębokim tłuszczu (jak wyżej).
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory