Steki z łososia z grilla z masłem ziołowym

Haps 25.02.2020 12:29
(brak ocen)
OCEŃ
Steki z łososia z grilla z masłem ziołowym
Jak już znudzą ci się kiełbaski i karkówka z grilla to... No dobra. Wiemy, że Ci się nie znudzą. Ale ten łosoś też jest pyszny!
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (2porcje)

VIDEO

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Na początku przygotuj ziołowe masło: drobno posiekaj pół pęczka koperku oraz 1 gałązkę rozmarynu (same listki). Miękkie masło przełóż do miski. Dodaj posiekane zioła, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz skórkę startą z połowy cytryny. Dopraw solidnie solą oraz pieprzem i wymieszaj, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Gotowe masło wstaw do lodówki.

2 / 3

Filety z łososia przekrój wzdłuż na pół, ale tak aby nie przeciąć skóry. Rozłóż każdy filet jak książkę (tak jak na wideo) i dopraw solą oraz pieprzem.

3 / 3

Cytryny pokrój w cienkie plasterki i rozłóż je na rozgrzanym grillu, tak aby na siebie zachodziły. Na cytrynach porozkładaj pozostałe zioła (listki rozmarynu i koperek). Uformowane wcześniej filety z łososia połóż na cytrynach i na każdy filet nałóż po łyżeczce ziołowego masła. Grilluj pod przykryciem przez około 12-15 minut.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps