Steki z łososia z grilla z masłem ziołowym

- Można zamrażać? Nie
Składniki (2porcje)
-
Łosoś surowy (filet) - 2 sztuki, ze skórąCytryna - 2-3 sztukiRozmaryn świeży - 2 gałązkiKoperek - 1 pęczekCzosnek - 1 ząbekMasło - 200 g, najlepiej miękkieSól - do smakuPieprz czarny mielony - do smaku
VIDEO
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Na początku przygotuj ziołowe masło: drobno posiekaj pół pęczka koperku oraz 1 gałązkę rozmarynu (same listki). Miękkie masło przełóż do miski. Dodaj posiekane zioła, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz skórkę startą z połowy cytryny. Dopraw solidnie solą oraz pieprzem i wymieszaj, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Gotowe masło wstaw do lodówki.
Filety z łososia przekrój wzdłuż na pół, ale tak aby nie przeciąć skóry. Rozłóż każdy filet jak książkę (tak jak na wideo) i dopraw solą oraz pieprzem.
Cytryny pokrój w cienkie plasterki i rozłóż je na rozgrzanym grillu, tak aby na siebie zachodziły. Na cytrynach porozkładaj pozostałe zioła (listki rozmarynu i koperek). Uformowane wcześniej filety z łososia połóż na cytrynach i na każdy filet nałóż po łyżeczce ziołowego masła. Grilluj pod przykryciem przez około 12-15 minut.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Przepisy
-
Plotki
-
Kalkulatory