Strudel jabłkowy

Bożena Sikoń, Magazyn Kuchnia 07.01.2020 17:33
(brak ocen)
OCEŃ
Strudel jabłkowy
Strudel jabłkowy
Czas przygotowania powyżej godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (12porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Przygotowujemy nadzienie. Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na cienkie plastry. dodajemy cukier, cynamon oraz rodzynki i mieszamy. Sól rozpuszczamy w zimnej wodzie. 3/4 płynu dodajemy do mąki i wyrabiamy ciasto w mikserze. W razie potrzeby dolewamy resztę wody. Dodajemy olej i wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie luźne i plastyczne. Formujemy chlebek, oblewając go olejem. Dzięki temu nie będzie się przylepiać do rąk, a na jego powierzchni nie wytworzy się skorupka. pozostawiamy na 30 min, aby ciasto odpoczęło. Po tym czasie rozpłaszczamy je i, obracając, rozciągamy na przedramionach. 4.rozkładamy ciasto na ściereczce i dalej rozciągamy, aż stanie się bardzo cienkie. Jeśli brzegi pozostaną grube, obcinamy je. Rozciągnięte ciasto delikatnie smarujemy rozpuszczonym masłem, a miejsce, gdzie położymy nadzienie, posypujemy bułką tartą. Odciskamy sok z przygotowanych jabłek i układamy je na cieście. Zawijamy strudel, przytrzymując ciasto ściereczką, wierzch smarujemy masłem. Pieczemy ok. 25 min w temp. 180 st. C. To ciasto wymaga zręczności i cierpliwości, Ale przecież do odważnych świat należy! Zapraszamy na lekcję robienia ulubionego przysmaku Austriaków.

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps