Składniki (12porcji)
-
Nadzienie
Jabłka - 1,5 kgCukier - 150 gCynamon - łyżeczkaRodzynki - wedle uznania
-
Ciasto
Mąka pszenna - 1 kg, typ 450Sól - łyżeczkaWoda - 700 mlOlej rzepakowy - 100 mlMasło - do posmarowania ciastaBułka tarta - garść
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Przygotowujemy nadzienie. Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na cienkie plastry. dodajemy cukier, cynamon oraz rodzynki i mieszamy. Sól rozpuszczamy w zimnej wodzie. 3/4 płynu dodajemy do mąki i wyrabiamy ciasto w mikserze. W razie potrzeby dolewamy resztę wody. Dodajemy olej i wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie luźne i plastyczne. Formujemy chlebek, oblewając go olejem. Dzięki temu nie będzie się przylepiać do rąk, a na jego powierzchni nie wytworzy się skorupka. pozostawiamy na 30 min, aby ciasto odpoczęło. Po tym czasie rozpłaszczamy je i, obracając, rozciągamy na przedramionach. 4.rozkładamy ciasto na ściereczce i dalej rozciągamy, aż stanie się bardzo cienkie. Jeśli brzegi pozostaną grube, obcinamy je. Rozciągnięte ciasto delikatnie smarujemy rozpuszczonym masłem, a miejsce, gdzie położymy nadzienie, posypujemy bułką tartą. Odciskamy sok z przygotowanych jabłek i układamy je na cieście. Zawijamy strudel, przytrzymując ciasto ściereczką, wierzch smarujemy masłem. Pieczemy ok. 25 min w temp. 180 st. C. To ciasto wymaga zręczności i cierpliwości, Ale przecież do odważnych świat należy! Zapraszamy na lekcję robienia ulubionego przysmaku Austriaków.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory